***************************************************
För några dagar sedan satte jag en "bebis", jag tänkte att detta kan bli hur kul som helst.......
....så jag satte en surdegsgrund som sedan skulle växa och bli gott bröd.
Surdegsgrund på vete
100 g vetemjöl (gärna ekologiskt men jag använde vanligt)
120 g vatten
20 g rivet äpple
Koka upp vattnet och låt svalna till ca 40 grader. Blanda allt och häll i en glasburk med lock men skruva inte fast locket om du inte vill ha en överraskning då du öppnar det. Låt stå i rumstemperatur. Min deg var klar efter tre dagar.Om du inte ska använda den direkt så behöver den matas och förvaras i kylen.
Matning av surdegsgrund
50 g ljummet vatten
50 g mjöl
Blanda i och rör om. Sätt på locket igen och processen börjar om igen. Degen bör matas en gång i veckan om du vill hålla den vid liv.
Detta är ganska kul och spännande, man vet inte riktigt vad som händer. Ja..... kul om man har samma humor som jag vill säga.
Njut av denna start på vecka 9, det ska jag göra.
Kram // A
Mums , ha en härlig måndag kram Diana
SvaraRaderaMina surisar har aldrig velat ta sig. :( Nån dag bubblar de med en nästa så är det helt dött. Får kanske testa med ekologiskt mjöl en gång.
SvaraRaderaDet var längesen jag satte en surdeg, men gott är det. Kramisar Tina
SvaraRaderaVa kul att baka sitt eget bröd :)
SvaraRaderaKul med surdeg, det blir så gott bröd :)
SvaraRaderakram
Surdeg har jag aldrig riktigt fattat grejen med! Men gott blir det!
SvaraRaderaKRAM Anna
Jag som är hemkunskapslärare och har aldrig provat att baka med surdeg. Jag älskar dock att äta brödet så jag lär nog ta mig i kragen och försöka få till en deg inom kort.
SvaraRaderaKram
Måste också sätta en surdeg. Det var längesedan nu:-) Är ju så himla gott med surdegsbröd!
SvaraRaderaLycka till:-)
Kram Cecce