söndag 21 december 2014

Jäsning pågår




Nu är julstöket i mitt kök i full gång. Jag bakar vörtbröd och för de som inte gillar det blir det minifrallor förr kallades de rosenröd i alla fall här hemma. Här kommer att hända mer i köket idag. Det känner jag på mig......

Vörtbröd

50 g smör
3 dl porter
2,5 dl julmust 
1/2 dl ljus brödsirap
1/2 dl rapsolja
1/2 msk pomerans
1 msk ingefära
1 msk nejlika
1/2 msk kardemumma
1 msk salt
ca 10 dl rågsikt

Smält smör tillsammans med kryddorna, tillsätt vätska, olja och sirap. Värm fingervarmt. Blanda ut jäst och tillsätt mjöl lite i taget. Låt jäsa i 45 minuter. Forma två bröd. Jäs ytterligare 60 minuter. Grädda på 20 grader i 40 minuter. Sänk temperaturen till 150 grader och grädda ytterligare 15 minuter.

Jag önskar er en fin dag med det fjärde ljuset tänt.
Kram // A


11 kommentarer:

  1. Här bakas det också bröd för fulla lass!
    Kram Helena

    SvaraRadera
  2. Mmmm så gott, min mormor bakar alltid rosenbröd :-)
    Kram och fin fjärde advent
    Sandra

    SvaraRadera
  3. Vörtbröd är ett måste till julen, med skinka på=))

    Kram Hannis

    SvaraRadera
  4. Detsamma till dig! Tack för receptet! Kram Pernilla

    SvaraRadera
  5. Det där lät jättegott. Tack för receptet.
    Kram mamma C

    SvaraRadera
  6. Det är ju så gott, men jag bakar det sällan.
    Trevlig kväll
    Kram Pia

    SvaraRadera
  7. Hoppas du också haft en fin advent. Här har jag bakat 3 omgångar av ett liknande recept på vörtbröd. Ungarna älskar det. Idag gjorde jag julgodis och bakade.. Kram Suss

    SvaraRadera
  8. Wow! Vad energisk du är :) Både ser och låter jättegott!
    Kram
    Ingela

    SvaraRadera
  9. Vi har också rosenbröd till barnen. Till snapsen är det 35-40 dl vodka och en strut polkaskruvar( vanliga polkagrisar gör snapsen grumlig) Kram Stina

    SvaraRadera