tisdag 23 juni 2015

Mammas bröd


När vi var små, jag och storebror var vi bortskämda med hembakat, ganska ofta faktiskt. Även om inte jag uppskattade det då utan ville gärna ha det goa köpta brödet som kompisarna alltid fick så uppskattar jag det desto mer idag. Här har jag bakat det bröd som min mamma ofta bakade när jag var en liten Nettan......Sprättan......

Mammas bröd

5 dl vatten
5 dl mjölk
1 tsk salt
50 g jäst
2 kg rågsikt

Värm mjölk och  vatten till fingervarmt och lös ut jästen i vätskan. Blanda i övriga ingredienser. Blanda till en ganska tung deg. Låt jäsa 40 minuter. Knåda degen och forma till tre limpor. Nagga med en gaffel och låt jäsa på plåt ytterligare 40 minuter. Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda på 175 grader i ca 1 timme.
Njut av smaken från min barndom.

Kram // A

10 kommentarer:

  1. Ja det var riktigt gott med hembakat, förstår inte varför man ville ha köpebröd egentligen.... :)

    SvaraRadera
  2. Min mamma var hemmafru när jag var liten, så hemma på min gata bakades, saftades och syltades det för fulla muggar och det enda jag ville ha var Köpesaft ;)

    SvaraRadera
  3. Det där får vi testa till helgen. Tack för receptet.
    Kram mamma C

    SvaraRadera
  4. Åh så perfekt med brödtips :)
    Har lovat barnen att baka så detta var toppen.

    Ha det gott! Kram Jane

    SvaraRadera
  5. Ville också ha köpebröd , mamma bakade också allt, vilket man uppskattar nu !! Kram

    SvaraRadera
  6. Mums, mamma bakade också jämt kram Diana

    SvaraRadera
  7. Mmmmm...ser gott ut! Hembakat är bäst:-)

    Kram Cecce

    SvaraRadera
  8. Tack för tips !
    Bröd går åt här hemma och finns det bättre än nybakat :)
    Kram

    SvaraRadera
  9. Hos oss var det alltid köpebröd som gällde. Mamma hade tummen mitt i handen när det gällde bakning, och det har ärvts nedåt i rakt nedstigande led... Mest köpebröd fortfarande ;-)

    SvaraRadera
  10. Nybakat doftar och smakar gudomligt...

    Kram

    SvaraRadera