fredag 29 januari 2016

Semla


Då kunde jag inte hålla mig längre utan nu fick det allt bli att baka semlebullar. Det är ju allra godast med em hembakad bulle tycker jag.  Även om jag firtfarande säger att semlewrappen som jag åt förra året till och med slår den hembakta men men. Hur äter ni helst er semla? 
Vi ni baka mina bullar så går receptet såhär.

Semlebullar 

50 g jäst
6 dl mjölk
2 ägg
1,5 dl socker
2 nypor salt
1 tsk kardemumma
150 g rumstempererat smör
14 - 16 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och häll över jästen. Blanda och häll i ägg, socker, salt, kardemumma och klicka i smöret. Blanda i mjöl och Knåda till en smidig deg. Låt jäsa i 60 minuter. Forma till lagom stora bullar. Lägg på plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med ägg och baka av på 200 grader i ca 10 minuter.
Sen kan du göra din semla hur du vill. Bullen är även god som en vanlig slät bulle tycker jag.

Kram // A        

7 kommentarer:

  1. Jag äter det helst inte alls. Gillar inte grädde, marsipan och mycket bröd, så då blir det bara toppen kvar ;)

    SvaraRadera
  2. Jag gillar ju inte semlor, men wrappen vill jag testa:) kram o trevlig helg

    SvaraRadera
  3. Semlor är ibland det bästa jag vet. När jag var liten bakade mamma ofta egna semlor med egen mandelmassa. Nu blir det alldeles för många för mig. Men det är ju så gott.

    Sparar ditt recept så även jag kan testa göra egna.
    Ha en toppen lördag.
    Kram K.

    SvaraRadera
  4. Jag ÄLSKAR hembakade semlor. Helst dina. Pallar inte att baka bullar nu. (fattar du vinken)

    SvaraRadera
  5. Mums så gott! Än har jag inte prövat någon, men det börjar vara dags. Ha en fin fortsättning på helgen. Kram

    SvaraRadera
  6. Jag tycker inta att hembakade semlor är så goda, men det kan bero på att jag inte hittat det perfekta receptet än. För några år sen hittade vi kondiset med den perfekta semlan... Mjukaste Bullen, godaste mandelmassan med små bitar i och fluffigaste grädden... Tyvärr stängde de igen och sen har vi inte hittat den perfekta semlan efter det. Men möra i alla fall...
    Kram J

    SvaraRadera