söndag 19 februari 2017

Hembakat


Nybakat och hembakat är nog det godaste som finns. Jag har inte alltid haft den åsikten. Jag tror det kan bero på att jag är uppväxt där mamma bakade, saftade, syltade och lagade allt från grunden. Alltid hembakat bröd och jag minns att jag älskade köpelimpa när Jag flyttade hemifrån. Nu i vuxen ålder har jag ändrat mig och älskar hemlagat och hembakat. Det brödet bakade jag för inte allt för länge sedan som påminner om det min mamma alltid bakade.

Rågsikt bröd

5 dl vatten
1 dl rapsolja
50 g jäst
2 tsk salt 
1 msk socker
Ca 7 dl rågsikt
Ca 5 dl vetemjöl
Ägg till pensling

Värm vatten och olja fingervarmt och häll över jästen. Blanda i övriga ingredienser. Häll i mjöl så det blir en lagom lite kladdig deg. Låt jäsa övertäckt ca 40  minuter. Forma till två limpor, nagga med en gaffel och lägg på plåt. Jäs ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda på 175 grader i ca 40 minuter.

Brukar ni baka eget bröd?

Kram // A 





12 kommentarer:

  1. Älskar också hembakt.Men vi äter inte så mycket bröd, men brukar försöka mig på lite alternativa varianter. :-)Skön söndag Kramizz Laila

    SvaraRadera
  2. Hur fantastiskt gott ser inte det där ut! Tack för receptet :)

    SvaraRadera
  3. Jag har en man som bakar vårt matbröd. Det är så gott.
    Tack för receptet. Ta hand om er. Kram Maria

    SvaraRadera
  4. Jag tycker det är roligt att baka, så det blir en hel del faktiskt. Tack för ditt recept.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  5. Detta måste testas, jag gillar att baka. Fast idag blev det L som stod för bullbaket, helt plötsligt har han kommit på att det är roligt att baka.
    Ha en bra vecka!
    Birgitta

    SvaraRadera
  6. Godaste gott! Lite dålig på att baka just matbröd, hur svårt kan det vara? Ska testa ditt recept :)
    Måndag igen, ha en glad dag!
    Kram Titti

    SvaraRadera
  7. Hembakat är absolut bäst och här bakas det flitigt. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  8. Hembakat är helt klart bäst! Men tyvärr så bakar jag inte så mycket längre som jag gjorde förr. Vet inte varför. Jag älskar att baka och tiden finns också.

    Kramis/Heléne

    SvaraRadera
  9. Bakar inte speciellt mycket nu för tiden. Är oxå uppväxt med en mamma som bakade, syltade och saftade. Kom ihåg hur jag avskydde svartvinbärssaften och önskade mig apelsinsaft ;)

    SvaraRadera
  10. Samma här, är också uppväxt på hembakat bröd och hemgjord saft så det var ju fest när man flyttade hemifrån och äntligen åt och drack köpe... men nu är jag periodare och bakar brödet ibland. Detta receptet ska jag prova, det låter gott. Tack för receptet!
    Kram J

    SvaraRadera
  11. Hembakat är så gott! Dina bröd ser väldigt goda ut. Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera