torsdag 22 augusti 2013

Doften av nybakt

Vem vill inte ha nybakat till frukost? Jag tror att det är det allra bästa jag vet till frukost i alla fall. Jag har provat ett bröd som jäser över natten. Det ska gräddas en stund så ni som powerwalkar innan ni äter är detta perfekt. Man kan som jag ta något litet innan också ju. Gå en sväng medan brödet gräddas och lagom till du är hemma är det super goda brödet klart......

Kalljästa rågbröd

50 g jäst
6 dl vatten
1/2 dl rapsolja
2 dl mörk sirap
1 msk salt
ca 10 dl grovt rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl

Smula jästen  i 37 gradig vätska och blanda i övriga ingredienser. Gärna i maskin. Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten. 
på morgonen...ta fram i rumstemperatur och forma till två limpor, låt jäsa så de rese sig något. Grädda i ca 60 minuter på 200 grader.

Det är verkligen värt att testa om du som jag älskar nybakat och hembakat. Bröd är något som kan bli lite trist om man alltid kör samma tycker jag så det är kul att växla lite. Jag provade faktiskt att baka detta brödet samma dag också, alltså att jäsa det direkt i rumstemperatur och det är ett gott bröd. Värt att prova.

Ta hand om er idag.
Kram // A

11 kommentarer:

 1. Men herre min Gud! Först en PW och sen nybakat bröd på morgonen! Låter fantastiskt!! Nu drar jag täcket över huvudet o skäms!! Väck mig 10:00!

  Önskar att jag var morgonpigg o en bullmamma! Men jag är bra på annat! Lyckost dina grabbar som får detta bröd!

  KRAM!! Anna

  SvaraRadera
 2. JA! Nybakt till frukost är det bästa som finns! Detta ser jättegott ut :) <3 Jennie

  SvaraRadera
 3. Mums, det hade varit gott med lite nybakat bröd efter morgonrundan..:-)

  Ha en fin torsdag
  KRAM

  SvaraRadera
 4. Åh mums, det här kanske man ska prova! Yes jag brukar faktiskt börja dagen med en promenad. Och jag gillar att äta sen frukost så det passar nog perfekt!

  Tack för tips!
  Kram Malin

  SvaraRadera
 5. Mums, ser gott ut! Men jag är den lata sorten som gärna äter när nån annan bakat =D

  Sv: Det är inga trevliga kryp och hjärtat stannade änna en stund.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Så gott det är med nybakt bröd. Perfekt att kunna jäsa över natten...sånt gillar jag. Kram Nina

  SvaraRadera
 7. Det där ska jag testa :) Gott!!!

  Kram Madame Edith

  SvaraRadera
 8. Hihi, jag är glad att jag inte har ett "traditionellt" jobb där jag tvingas upp i ottan. Och powerwalka... i gryningen? Nej nej nej... Men nybakat bröd äter jag gärna! :)

  Sv: Förflyttningen kommer att ske imorgon bitti. Tyvärr var mannen osäker på om han reder det själv så jag kommer att bli väckt sju för att bära budapestlängder!!! Skam! ;)

  SvaraRadera
 9. Tack för tipset! Måste baka mera till min familj, de får liksom hänga på i att jag inte tål jäst... Bröd som jäser på natten perfekt! Och den lilla powerwalken också under gräddningen! Love it!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 10. Jag älskar nybakat och hembakat bröd, bröd är min stora last :-/ men visst är hembakat nyttigare ;-)
  Ibland när man upptäcker att brödet är slut och det ska gå snabbt så bakar jag ett som inte behöver jäsa! Direkt in i kall ugn!

  Trevlig helg
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 11. Såg ett recept i veckan, på bullar med vetekli och så skulle de penslas med sesamfrön, men nu minns jag inte vart jag läste det...De skulle oxå kalljäsa under natten. Lät ju SÅ smidigt! Och tänk att snabbt och enkelt få nybakat på lördagsmorgonen...vore ju heeelt underbart!!

  SvaraRadera