onsdag 22 juli 2015

Kan man ha lakrits i matbröd tro?



Jag frågade mig själv vad jag kunde baka med lakrits. Egentligen var jag sugen på att baka bullar och tänkte att jag testar med lakrits i. Hur gjorde jag och hur blev det?

Bullar med en touch av lakrits

5 dl ljummet vatten
1/2 dl rapsolja
2 tsk havssalt
1/2 tsk lakritspulver
1 msk lakritshonung
50 g torrjäst
4 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl

Häll vatten, olja, salt, honung och lakritspulver i en bunke. Blanda i mjölet tillsammans med jästen. Blanda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Rulla ut lagom stor bullar efter tyckte och smak. Låt jäsa på plåt i ytterligare en halv timme. Grädda ca 10 minuter på 200 grader.

De blev goda och lakritssmaken var inte i övertagande. Vill man ha mer smak, öka lakritspulver mängden. Vill man inte ha smaken av lakrits alls, ta vanlig honung och uteslut lakritspulver.

Vågar du testa?

Kram // A

15 kommentarer:

  1. Det lät spännande, kram Gunilla

    SvaraRadera
  2. Jag testar lakrits i allt! Så ja, det vågar jag!

    Önskar dig en fin dag!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  3. spännande värre. Kan jag nog våga.. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  4. Mums, absolut älskar ju lakrits :) kram Diana

    SvaraRadera
  5. det lät spännande, kanske inget jag lockas av hihi för mig passar lakritsen bäst med ett glas vin haha. Kram Pernilla

    SvaraRadera
  6. Anis och fänkål är ju vanligt i bröd och det smakar ju lite lakrits. Men jag hade aldrig kommit på tanken att slänga i lakritspulver i smeten, du är modig du!

    SvaraRadera
  7. Älskar lakrits och har det i mycket av mina bakverk. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  8. Men gud så modig du är, skulle aldrig kommit på idén ens...Heja innovativa kvinns! : )

    SvaraRadera
  9. Lät gott för jag är en lakritsdiggare.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  10. Tycker inte alls om lakrits!
    Men är jätte nyfiken på hur det skulle smaka.
    Jag bakar traditionella kanelbullar imorgon på beställning av maken! :)
    Kram

    SvaraRadera
  11. Det lät gott att ha i lakrits, det ska jag absolut testa

    Kram Sandra

    SvaraRadera
  12. Så spännande med lakris smak

    SvaraRadera
  13. Lät spännande ♡ ...
    Ha en fin dag!

    /Kram

    SvaraRadera
  14. Lakritspulver har vi provat att ha i lite olika saker som marinader och glazer. Men något av det godaste vi vet är att blanda samman lakritsaioli, det är så vansinnigt gott till rökta räkor! Så att testa ha det i bröd skulle vi nog kunna tänka oss.

    SvaraRadera
  15. Åhh detta lät spännande :( det måste jag testa!

    SvaraRadera