Brukar ni baka eget vörtbröd. Jag brukar göra det. Denna gången testade jag en ny variant som blev mycket smakrik. Gillar du det så är här receptet för dig.
Vörtbröd
50 g smör
2,5 dl julöl
3 dl porter
50 g jäst
1/2 dl rapsolja
1/2 dl rapsolja
1 dl sirap
1/2 msk pomerans
1 msk nejlika
1/2 msk kardemumma
1 msk salt
ca 13,5 dl rågsikt
ev. 3 dl russin (dessa hoppade jag över)
Smält smör och blanda i porter och öl. Värm till 37 grader och häll över den smulade jästen. Blanda i sirap, olja och kryddorna. Blanda i mjöl till, det blir en lagom kladdig deg. Låt jäsa i ca 60 minuter. Forma till två bröd och lägg i pappersklädda formar. Låt jäsa ytterligare 60 minuter. Grädda på 175 grader ca 50 minuter, sänk sedan temperaturen till 150 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Låt svalna på galler.
Nu är det mindre än en vecka kvar till julafton ☺
Ha en go fredag.
Kram / / A
1 msk nejlika
1/2 msk kardemumma
1 msk salt
ca 13,5 dl rågsikt
ev. 3 dl russin (dessa hoppade jag över)
Smält smör och blanda i porter och öl. Värm till 37 grader och häll över den smulade jästen. Blanda i sirap, olja och kryddorna. Blanda i mjöl till, det blir en lagom kladdig deg. Låt jäsa i ca 60 minuter. Forma till två bröd och lägg i pappersklädda formar. Låt jäsa ytterligare 60 minuter. Grädda på 175 grader ca 50 minuter, sänk sedan temperaturen till 150 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Låt svalna på galler.
Nu är det mindre än en vecka kvar till julafton ☺
Ha en go fredag.
Kram / / A
Ha en fantastisk fredag.
SvaraRaderaHembakt är alltid godast... Tack för receptet!
SvaraRaderaFredagskram från Kate
Har funderat många gånger på att försöka mig på att baka ett vörtbröd, men inte kommit till skott. Kanske skulle ta och testa ditt recept, för vört är ju bara så gott. :) Kramizz Lala
SvaraRaderaHembakat är bäst! Liknande jag gör.. det är riktigt gott
SvaraRaderaTrevlig helg
Kram Sandra
Mums ska testas kram Diana
SvaraRaderaBatman bakade vört häromdagen, väldigt gott trots att den innehåll livsfarliga russin. :) Men han var lite sur för att vi inte hade malt hemma, de har det på hans jobb och det ska tydligen göra brödet snyggt mörkt.
SvaraRaderaMums så gott och tack snälla för receptet.
SvaraRaderaKram Mamma C
GOTT! Borde börja baka!
SvaraRaderaTrevlig helg och Kram! Anna
Det är sällan vi äter vörtbröd till jul...men det är säkert gott med hembakat ;))...tack för titten ;))
SvaraRaderaKram bia
Duktig du är som bakar eget bröd :-)
SvaraRaderaBröd bakar jag men har aldrig provat vörtbröd. Till nästa år kanske...
SvaraRaderaHa en toppen helg!
Kram Kia