tisdag 12 november 2013

Små godingar

Även om mina killar är hyfsat stora (större om ni frågar dom, inte fullt så stora om ni frågar mig) så är det en del matsäckar som ska göras till skolan. När de var mindre gjorde jag ofta piroger och det var ett tag sedan nu men det är ju så gott och smidigt att ha som mellis, till picknicken (kanske lite kallt just nu men....), i matsäcken eller bara att ha i kylen och ta en i farten. Jag fyllde mina med skinka, svamp och ost.


Piroger

15 g jäst
100 g smält smör
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 ägg
5 dl vetemjöl

Smält smöret och blanda i mjölken. Häll över jästen och blanda tills jästen löst sig. Blanda i mjöl och ägget. Blanda till en deg. Låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter. Kavla ut och tryck ut runda plattor med tex ett glas. Fyll varje platta med valfri fyllning och vik ihop. Tryck kanterna med en gaffel. Pensla med ägg och grädda ca 10 minuter på 200 grader.
Gott gott i godast.

Njut av dagen, det tänker jag göra.
Kram // A

12 kommentarer:

  1. Gud så gott och verkar smidigt oxå !! Tack för tipset !

    Kraaaam

    SvaraRadera
  2. Har faktiskt aldrig gjort piroger! Tack för tipset! Tror det hade gått hem härhemma!

    Kram Cecce

    SvaraRadera
  3. Perfekt mat o det finns såå mycket gott man kan fylla dem med. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  4. Tackar för receptet! Perfekt att ha i frysen till hungriga killar :) kram Suss

    SvaraRadera
  5. Så gott att göra egna piroger. Det har jag faktiskt aldrig testat! Tack för receptet!

    SvaraRadera
  6. Jag har bara gjort fuskpiroger med färdig pizzadeg... hahaha!
    Däremot gör jag gifflar lite då och då. Väldigt smarrigt men tar slut ganska fort i detta hem. ;)

    SvaraRadera
  7. Verkligen duktigt av dig att ställa dig att baka, till deras utflykter.
    Dom ser goda ut också.
    Kram Helena

    SvaraRadera
  8. Åh så gott! Älskar piroger!! Vilken übermamma du är!!

    Tack för receptet! KRAM Anna

    SvaraRadera
  9. Ett bra tips att ge till sonen när ha hoppar på bussen och tar sig t hockeyträningen!
    Hoppas din första jobbdag gick bra!

    Kram Sandra

    SvaraRadera
  10. Så gott! Jag tokgillar piroger men av någon konstig anledning har jag aldrig gjort några egna. Men nu minsann... Tack för tipset! :)

    Kram på dig

    SvaraRadera
  11. Så fina! Men då är mina så kräsna att dom ICKE skulle ätit dom kalla! Jag gjorde pizzabullar ibland, det älskade dom. Men värmda då, alltså. Funkade inte som matsäck inte.

    SvaraRadera