tisdag 2 september 2014

Rågsiktsbröd



Jag har fyllt på i frysen med nytt bröd. Nu ett tag har jag bakat snabbröd, det man bakar med bikarbonat och filmjölk. Det är så gott även om jag har varvat med frallebullar men nu kände jag för ett bröd som får mina tankar att gå tillbaka till min barndom. Denna gången blev det ett bröd bakat på rågsikt.

Rågsiktsbröd

50 g smör
6 dl vatten
1 pkt jäst
1/2 msk salt
1/2 dl sirap
ca 15 dl rågsikt

Smält smör och tillsätt vatten Blanda det med jästen då det är 37 grader. Tillsätt övriga ingredienser. Om du  kör det i maskin så kör det ca i fem minuter. Jäs degen i 30  minuter. Jag formade sedan 3 bröd (de blir något mindre, vill du ha större så dela på 2). Lägg tätt i form och pensla med olja  emellan. Nagga med en gaffel och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda på 200 grader i ca 45 minuter.

Ha en fin fin dag.
Kram // A

12 kommentarer:

  1. Åh, vad gott med hembakt bröd. Nu blev jag sugen på att baka.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Det där lät enkelt och gott. Jag ska försöka baka mer av mitt bröd själv så jag suger åt mig alla recept jag kan :-)
    Kram Helén

    SvaraRadera
  3. Bra gjort att baka eget matbröd! Ibland önskar jag att jag också gillade att baka :) ;)
    Kram och ha en fortsatt fin vecka och tack för de fina orden om bilden på mig :)
    /Maria

    SvaraRadera
  4. Duktig du är som bakar så mkt bröd, här var det länge sen det blev gjort, men iof sig så äter vi inte så mkt bröd heller numer. Men nybakt är ju bara så gott...:-). Kramizz Laila

    SvaraRadera
  5. Det ser väldigt gott ut! Lite så där lagom grovt.

    SvaraRadera
  6. Åh, så gott med hembakt bröd, det gjorde alltid min mamma men själv har jag aldrig gett mig på det..... Måste iallafall fylla frysen med bullar innan bebisen kommer! Njuder aaaaaalltid på kladdkaka annars...
    Kram Lotte

    SvaraRadera
  7. Gott!
    Jag är förbaskat dålig på att baka bröd...men jag får väl träna=))
    Kram Hannis

    SvaraRadera
  8. Ja helt underbart när man trivs med det man jobbar med! :) kram

    SvaraRadera
  9. Men åh vad duktigt!!! Det som är så gott med hembakt bröd!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  10. Just nu försöker jag bli av med några extrakilon jag lagt på mig och har då helt börjat utesluta bröd, potatis, pasta och ris. Och jag måste säga att guuuud vad jag saknar bröd! Nybakat bröd, lite varmt där smöret smälter.....gaahhh, vad sugen jag är! :)
    Kram!

    SvaraRadera
  11. Jag måste börja baka igen. Alltså baka bröd, och inte bara söta saker. För det är få saker som slår ett nybakat bröd med smält bregott och en god ost....
    Måste leta fram den där köksassistenten och se om den funkar fortfarande.

    SvaraRadera
  12. Gott, det ska jag prova.
    Ha en toppen vecka!
    Kram Kia

    SvaraRadera