tisdag 17 januari 2017

Kopior


Jag köper gärna en del medikamenter på nätet och faktiskt även de som är på recept. Smidigt och mycket billigare tycker jag. Men just dessa hämtade jag ut på apoteket i byn. På mitt recept stod det en annan sort än den på bilden men killen på apoteket berättade att det finns kopior av medicin som är billigare än originalet. Jag tyckte väl att det spelade ingen roll så länge det är samma och att de har samma effekt. Han berättade  för mig att substansen från orginalet var den samma men sedan kunde det skifta i utfyllnadsmaterial. Det kan vara så att jag skiftat runt orden på det han sa men det var min tolkning av det han berättade för mig. Normalt tänker jag  då det kommer till andra produkter och ting att med orginalet får du oftast en bättre kvalité då priset är högre men här vet jag inte hur jag ska tänka egentligen. Det finns ju kopier på de flesta medicinska preparat. Kan ni hjälpa mig att tänka? Jag kanske ska berätta att orginal medicinen kostade 299 kr och dessa jag köpte kostade endast 77 kr och det är en ganska stor skillnad. 
Hur tänker ni?

Kram // A 

9 kommentarer:

 1. Man kan säga att detta tillhör den avreglerade marknaden. Apotekaren, ska kunna ersätta medicinen med den som förnärvarande är billigast så länge det är just samma substans. Ett sk generiskt utbyte. Detta spar skattemedel och numera betalar man själv mellanskillnaden som kan uppgå till många tusenlappar som det vill sig så. Mer om det kan du läsa på http://www.tlv.se/apotek/utbyte-av-lakemedel-pa-apotek/

  Jag som är kroniskt sjuk råkar ut för att få olika hela tiden trots att det är samma medicin. Jag tar dagligen 5 mediciner och har ytterligare 2 vid försämring. Apoterkarna är utbildade så följ de utbyten du erbjuds säger jag spontant.

  Dessutom släpps originalet patent efter ett visst antal år och det är då kopior kommer.

  SvaraRadera
 2. Innehåller det samma grejer och har samma biverkningar, är det väl okej tycker jag.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera
 3. Hej hej
  Jag litar på att de vet vad de pratar om så jag väljer alltid de billigare alternativen...å hittills har det funkat..;)
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 4. Jag köper det som Apoteket rekommenderar o d e ju det billiga :) kram Gunilla

  SvaraRadera
 5. Jag köper också det Apoteket rekommenderar, så länge det är samma verksamma substans. Det finns ingen anledning att gynna dyrgriparna (tycker jag).
  Kram J

  SvaraRadera
 6. Jag köper det billigare alternativet så länge det fungerar likadant.
  Kram Petra

  SvaraRadera
 7. Jag brukat ta den billigare och har inte märkt någon skillnad.

  SvaraRadera
 8. Jag litar helt och fullt på Apotekarna, anser dom är bättre än läkarna själva på mediciner och vilka mediciner som passar ihop, helt klart!!
  Ha det gott, kram Kate

  SvaraRadera
 9. Jag tror inte heller att det ska spela någon roll. Tror att apotekspersonalen har god koll :) Men det är hemskt att det ska skilja så mycket!
  Kram/maria

  SvaraRadera