Jag och mina finingar till ungdomar från i somras |
Nu har jag bakat bröd av min surdegsgrund. Det blev super-duper gott....tyckte jag. Nybakat är ju för det allra mesta gott men det blev lite godare än så.
Surdegsbröd
50 g jäst
4 dl vatten
1.5 dl surdegsgrund
1 dl naturell yoghurt
1,5 tsk salt
1 msk olja
2 dl rågsikt
10-12 dl vetemjöl
Värm vattnet till 37 grader och blanda i jästen till den löst sig. Blanda i övriga ingredienser och rör till en smidig deg. Låt jäsa i ca timme. Forma till två "slarviga" limpor och lägg på plåt. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Grädda i 200 grader i ca 40 minuter. För hårdare skorpa kan man sätt in en plåt med vatten i ugnen under plåten med bröd så det ångar i ugnen. Men skorpan blir hård ändå innan brödet hamnar i plastpåse.
Gott i gott gott......varmt....nybakat......men smältande smör på.....Mums!
Ha en fin dag.
Kramar // A
Härlig bild, javisst vill vi ha vår nu kram Diana
SvaraRaderaBåde knoppen o kroppen skriker efter vår. Härlig bild på er. Kramisar Tina
SvaraRaderaHoppas våren e här snart så de kan bli sommar :)
SvaraRaderaVa kul o baka eget matbröd :)
Najs att de blev så gott :)
Ja det är verkligen vår i luften!! Tyvärr hotar de med snö till helgen... men så är det ju varje år :/
SvaraRaderaDuktig du är med surdegsbak, har aldrig "vågat" mej på detta... !?
Kram P
Nybakat bröd är farligt gott. Brukar vara svårt att sluta äta ;)
SvaraRaderaHär har vi underbart solsken och några minus. Ha en skön onsdag. Kram Malin
Mums... nybakat bröd!
SvaraRaderaIdag har det verkligen varit vårigt här hos oss!
Kram /Maria
Vilken fin bild på er!
SvaraRaderaMåste nog testa och baka lite surdegsbröd! Dina blev verkligen lyckade!
KRAM Anna